Investigation of Consumer Behavior in terms of Seafood Consumption: Mersin Province Example

Main Article Content

Barbaros Hayrettin SİVRİ
Nuray ÇİFTÇİ
Deniz AYAS

Abstract

Seafood products are valuable nutrients in healthy nutrition in terms of proteins, vitamins, minerals, and omega fatty acids. This study was conducted by face-to-face survey method between April-May 2017 on 1214 people in Akdeniz, Mezitli, Toroslar, and Yenişehir districts of Mersin province to determine consumer behaviors related to aquaculture products, taking into account gender, age, income, employment and education status and the number of people living at home. Data were analyzed by a series od chi-squared tests using SPSS 20 statistical package. Results of the present study revealed that 47% of people living in Mersin preferred red meat, 37.9% fowl meat, and 13.7% fish meat. Most consumed fish species by the survey participants were anchovy (24.7%), sea bream (23.3%), sea bass (20.4%), red mullet (11.2%), pilchard (7.4%), trout (4.9%), smelt (1.9%), mullet (1.7%) and other species (4.4%). Fish was consumed fresh by 94.3 % of the surveyors and that 45.5 % of the consumption was throughout the year and 44.3 % in winter. Most people preferred fried fish (49.7%), and the consumption frequency of 33.2% of surveyors was once a month. According to sexes, 27.3% of the women and 22.3 % of males consumed anchovy most. The highest percentage of people consuming fish (15.4%) was above the age of forty-five. 33.4% of the educational groups consumed fish once a month, fish consumption were once a week (30.5%) in public workers and once a month (31%) in private sectors. Fish preference of income groups were as follows; 1000-1500 TL anchovy (41.7%), 2000-2500 TL anchovy + sea bream (24.3%) and over 3000 TL sea bass (32.2%). The consumption rate of seemed to be lower than expectation in Mersin City keeping its aquatic product potential in mind. Hence it was concluded that aquatic product consumption habits should be given to children and youth and introductive and encouraging steps should be taken for its sustainability.

Article Details

How to Cite
SİVRİ, B. H., ÇİFTÇİ, N., & AYAS, D. (2024). Investigation of Consumer Behavior in terms of Seafood Consumption: Mersin Province Example. Advanced Underwater Sciences, 4(1), 1–17. Retrieved from https://publish.mersin.edu.tr/index.php/aus/article/view/1515
Section
Articles

References

Abdikoğlu, D. İ., Azabağaoğlu, M. Ö., & Unakıtan, G. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 69-75.

Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M., & Büyükbay, E. O. (2009). Tokat ili Almus ilçesinde ailelerin balık tüketim durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fak. Dergisi, 26(2), 35-43.

Arslan, M., & İzci, L. (2016). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 75-85.

Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.

Balık, İ., Yardımcı, C., & Turhan, O. (2013). Ordu ili Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.

Çadır, F. (2012). Keban baraj gölü ova bölgesi su ürünleri tüketiminin araştırılması. Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Çaylak, B. (2013). İzmir ili su ürünleri tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 2014(1), 3-11.

Çiçek, M., Dikel, S., Tellioğlu, F. S., Sağlamtimur, G., Özgüven, A., & Yabacı, F. S. (2015). Mersin ili su ürünleri tüketim algısının değerlendirilmesi. https://www.researchgate.net/publication/275823323_Mersin_ili_Su_Urunleri_Tuketim_Algisinin_Degerlendirilmesi (01 Feb 2017).

Çolakoğlu, F., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç., & Ormancı, H. B. (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3), 387-392.

Demir, M. Ö. (2012). Sosyal Bilimlerde İstatistiksel Analiz: SPSS 20 Kullanım Kılavuzu. Ankara: Detay Yayıncılık.

Dereli, H., Çelik, R., Saygı, H., & Tekinay, A. A. (2016). Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir çalışma. Yunus Araştırma Bülteni, 2016(2), 115-128.

Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş kent merkezinde balıketi tüketim analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1), 51-65.

Erdal, G., & Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3), 203-209.

Ertaş, Y., & Gezmen-Karadağ, M. (2013). Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 117-136.

Eurostat. (2016). Agriculture, forestry and fishery statistics 2016 Edition. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2016). The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Contributing to food security and nutrition for all. Rome: FAO.

Güngör, E. S. (2014). Erzurum ve Van illerindeki balık tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Gürgün, H. (2006). Van Gölüne kıyısı bulunan bazı ilçelerdeki balık tüketimine yönelik bir araştırma. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Hatırlı, S. A., Demircan, V., & Aktaş, A. R. (2004). Isparta ilinde ailelerin balık tüketiminin analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 245-256.

Kenanoğlu, Z. B., Miran, B., Karahan Uysal, Ö., Günden, C., & Cankurt, M. (2010). Dondurulmuş gıda ürünlerine yönelik tüketici tercihleri: İzmir ili örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(3), 211-221.

Kızılaslan, H., & Nalinci, S. (2013). Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Balık Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Balık Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 5, 61-75.

Kutluay Merdol, T. (1994). Akdeniz yöresi mutfağı et yemekleri ve beslenmemizdeki yeri.

Oğuzhan, P., Angiş, S., & Atamanalp, M. (2009). Erzurum ilindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz 2009, Rize.

Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.

Orhan, H., & Yüksel, O. (2010). Burdur ili su ürünleri tüketimi anket uygulaması. S.D.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7.

Saygı, H., Bayhan, B., & Hekimoğlu, M. A. (2015). Türkiye’nin İzmir ve Ankara illerinde su ürünleri tüketimi. Türk Tarım- Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(5), 248-254.

Saygı, H., Saka, Ş., Fırat, K., & Katağan, T. (2006). İzmir merkez ilçelerinde kamuoyunun balık tüketimi ve balık yetiştiriciliğine yaklaşımı. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2), 133-138.

Şen, A. (2011). Konya ve Mersin il merkezlerinde yaşayan bireylerin balık tüketimi konusundaki alışkanlık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F., & Sönmez, F. (2008). Elazığ ilinde balık eti tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(3), 433-437.

Şen, İ., & Şahin, A. (2017). Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 33-46.

Temel, T. (2014). Rize ilinde hanelerin balık tüketimi üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

TURKSTAT. (2018). 2017 Yılı Mersin merkez ilçe nüfus bilgileri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr (01 Feb 2018).

Uzundumlu, A. S., & Dinçel, E. (2015). Trabzon ili Beşikdüzü ilçesinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 29(2), 1-11.

Yavuz, G., Ataseven, Z., Gül Umut, G., & Gülaç, Z. N. (2015). Su ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Ankara ili örneği. Yunus Araştırma Bülteni, 15(1), 73-82.

Yazıcıoğlu, N. (2015). Su ürünleri sektörüne genel bakış tüketici davranışları ve su ürünlerinin sağlık açısından faydaları. Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Yüksel, F., Kuzgun, N., & Özer, E. İ. (2011). Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>